Właściwości lecznicze Aceroli

Acerola to amazońska jagoda, będąca dość podobna do acai, ale z jakiegoś powodu nie ma takiej samej rozpoznawalności.

Może to być mocniejszy przeciwutleniacz, ma wysoką dużą zawartość fenolową i jest jednym z najsilniejszych źródeł witaminy C na naszej planecie. Młoda acerola może mieć prawie 8% witaminy C, która jest prawie 40 razy większa niż w przypadku pomarańczy.

Wybrane związki fenolowe będące w aceroli obejmują proantocyjanidynę, galusan epigallokatechiny oraz epicynę. Związki te są podobne do związków obecnych w innych fioletowych produktach spożywczych, jagodach a także zielonej herbacie, z których wszystkie wykazują wyjątkowe właściwości lecznicze.

Korzyści zdrowotne Aceroli

Pomoc w leczeniu cukrzycy: Najnowsze badania udowodniły, iż przeciwutleniacze znajdujące się w owocach aceroli mogą rzeczywiście pomóc spowolnić uwalnianie cukru do układu krwionośnego. To uregulowanie insuliny i glukozy jest kluczowym środkiem zapobiegania skokom i spadkom cukru, które mogą być niebezpieczne (a nawet śmiertelne) u osób chorych na cukrzycę. Acerola jest pomocna nie tylko w zapobieganiu wystąpieniu choroby, ale także reguluje poziom cukru we krwi u zdrowych ludzi.

Przeciwdziałanie rakowiOwoce Aceroli zawierają rozmaite składniki przeciwutleniaczy, w tym karotenoidy i bioflawonoidy, które ograniczają działanie wolnych rodników w organizmie. Wolne rodniki są niebezpiecznymi produktami ubocznymi metabolizmu komórkowego, które powodują, że zdrowe komórki ulegają groźnym przemianom w komórkach rakowych a także zaostrzają inne groźne choroby. Jeśli chodzi o przeciwutleniacze acerola cherry, powiązano je ze spowalnianiem rozprzestrzeniania się raka płuca u osób cierpiących na tę bardzo powszechną formę choroby.

Właściwości zapobiegające szybkiemu starzeniu: Wysoki poziom przeciwutleniaczy obecnych w owocach acerola jest nie tylko znakomity do spowolnienia rozprzestrzeniania się raka, ale także do ogólnie oczyszczenia ciała z niebezpiecznych toksyn i substancji, które powodują jego choroby. Karotenoidy w aceroli pomagają chronić zdrowie oczu i poprawiają kondycję tkanki skórnej, podczas gdy bioflawonoidy przyczyniają się do zwiększenia funkcji poznawczych i przeciwdziałają powstawaniu się innych chorób związanych z wiekiem.

System odpornościowy: Owoce Acerola posiadają jedną z najwyższych zawartości witaminy C, na którą składa się tylko camu camu ( owoce z bogatym źródłem makro- i mikroskładników odżywczych). Dla osób, które chcą wzmocnić swój system odpornościowy, owoce aceroli w cotygodniowej pozwolą odczuć znaczną poprawę. Witamina C pobudza produkcję białych krwinek, które są podstawową linią obrony przed ciałami obcych i patogenami. Co więcej, witamina C jest głównym składnikiem kolagenu, znaczy to, że organizm może szybciej się leczyć i regenerować komórki, naczynia krwionośne, narządy i tkanki przed chorobami lub uszkodzeniami.

Acerola od Noble Health

acerola witamina c

Metaboliczne utrapienia: Aby utrzymać organizm na korzystnym poziomie, należy kontrolować metabolizm. Jedną z najważniejszych grup witamin, do których należy to jest rodzina witaminy B. Te witaminy, w tym niacyna, ryboflawina i kwas foliowy pomagają regulować procesy hormonalne i metaboliczne, aby zapewnić poprawne działanie organizmu.

Zdrowe serce: Jako bogate źródło potasu, tak jak duża ilość soczystych owoców, także acerola może również wpłynąć dobrze na zdrowe serce. Potas jest lekiem rozszerzającym naczynia, pomaga złagodzić obciążenie układu sercowo-naczyniowego, rozszerzając naczynia krwionośne i zwiększając przepływ krwi, zmniejszając ciśnienie krwi. Może to zminimalizować ryzyko pojawienia miażdżycy tętnic, co także zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Bogata różnorodność przeciwutleniaczy pomaga utrzymać układ sercowo-naczyniowy bez zbyt dużej ilości cholesterolu i wolnych rodników tworzących stres oksydacyjny.

Trawienie: Mimo, że owoce aceroli nie mają tak wielkiej ilości włókna jak dożo innych owoców, to nadal są znaczące i zdecydowanie, mogą pomóc zwiększyć uzdrowić układ trawienny. Błonnik spożywczy powoduje gładkie transportowanie pokarmu przez pokarmowy, który zmniejsza zaparcia, wzdęcie, biegunkę, skurcze i poważniejsze problemy, takie jak wrzody żołądka. Oprócz tego błonnik pokarmowy pomaga nawet wyczyścić niebezpieczny cholesterol z serca.

Na rynku zakupić można tabletki posiadające wyciąg z owoców Acerolii. Najczęściej proponowane jest przyjmowanie 1 tabletki dziennie, popijając szklanką wody. Kapsułkę należy przyjmować w trakcie lub po jedzeniu. Jeżeli organizm jest osłabiony wolno jest zwiększyć dawkę do trzech tabletek w ciągu dnia. Tabletki można znaleźć w opakowaniach od 30 do 120 tabletek.